Rase de gaini

In orice gospodarie traditionala din Romania sunt crescute pasari: gaini, rate, gaste, curci, bibilici. Pentru ce sunt crescute aceste pasari? Pentru carne si pentru oua in special; in cazuri foarte rare si pentru fulgi. Intrebarea este ce rase de pasari alegem sa crestem astfel incat sa avem rezultate conform asteptarilor?

In continuare vom prezenta rasele de gaini crescute in Ferma Vesela si problemele cu care ne-am confruntat.

Sa incepem cu rasele Brahma si Cochinchina. Acestea sunt gaini de talie mare. Coloritul penelor este unul foarte placut si poate sa fie alb, negru, galben, potarnichiu, rosiatic. Culoarea pielii este galbena, iar ouale sunt maronii. In conditiile in care au fost crescute cu hrana 100% naturala, cu mare libertate de miscare, greutatea medie la care au ajuns a fost de 3 Kg. Penajul generos le face insa sa para mult mai mari. Cresterea in greutate a acestor gaini este lenta. Au un sistem imunitar scazut si de aceea sunt firave la boli. Productia de oua este si ea mai mica in comparatie cu alte rase. Cocosii nu sunt foarte activi, motiv pentru care procentul de eclozare al oualelor este scazut. Asadar, au multiple dezavantaje pe care noi le-am observat din experienta. Noi nu recomandam cresterea acestor rase de gaini pentru oua sau pentru carne. In gospodaria noastra am pastrat insa cateva exemplare pentru ca sunt deosebit de frumoase, rolul ornamental fiind avantajul lor major pentru a fi crescute.

O rasa de gaini crescuta de noi special pentru carne este Broiler. Penele sunt de culoarea alba. Ajung la o greutate medie intre 4 si 6 Kg. Au un ritm de crestere alert, nu sunt pretentioase la mancare si mananca foarte mult. Din cauza greutatii excesive la care pot ajunge sunt predispuse accidentelor si isi pot fractura cu usurinta picioarele atunci cand sar de pe obiectele pe care se urca. Se oua foarte putin. Intampina probleme si in timpul clocitului pentru ca sparg frecvent ouale, datorita constitutiei lor masive. Nu sunt rezistente la frig, motiv pentru care nu recomandam cresterea lor pe perioada iernii. Noi recomandam cresterea puilor Broiler pentru carne, incepand de primavara pana toamna inainte de perioada friguroasa.

O alta rasa de gaini crescuta in Ferma Vesela este Kabir. Este preferata noastra. Culoarea penelor este rosiatica. Este o rasa mixta, de carne si oua. Cresc rapid si incep sa se oua devreme. Cantitatea neta medie a gainii Kabir (taiata, curatata, fara pene, fara intestine, etc) este intre 3 si 4 Kg, iar cocosul ajunge si la 5 Kg. Principalele avantaje ale rasei Kabir sunt: cresterea rapida, buna adaptarea, rezistenta la boli, rezistenta la frig, rezistenta la caldura, calitatea carnii si a oualelor. Cocosii sunt foarte activi. Gainile clocesc ouale. Carnea este foarte buna, net superioara raselor autohtone crescute in gospodariile romanesti. Au putina grasime, dar suficienta. Spre surprinderea noastra la numai 2 luni si jumatate – 3 luni au inceput deja sa se oua. Noi nu am gasit nici un dezavantaj acestei rase si suntem foarte multumiti de ea. De aceea, este rasa pe care o recomandam cel mai mult pentru a fi crescuta in gospodarii.

In cazul in care doriti sa ne adresati intrebari, va stam la dispozitie cu cea mai mare placere pentru a va impartasi experienta noastra.

Advertisements

7 Responses so far »

 1. 1

  un cititor said,

  Cand eram mic tata crestea un cocos american, si vreo 3 gainuse. Erau simpatice tare. De talie mica cocosul facea un zgomot de trezea pe toti cei ai casei.

 2. 2

  Giulescu Florin said,

  As avea doua intrebari :
  1-La cate saptamani ,puii din rasa Kabir pot fi sacrificati ,pentru a obtine un randament optim ?
  2-Ce productie de oua se obtine cu aceasta rasa anual ?

  • 3

   fermavesela said,

   Florin, perioada optima de sacrificare a puilor din rasa Kabir depinde de hrana si spatiul de miscare, dar media este de 3 luni. Cu exceptia perioadei reci, gainile oua aproape zilnic. Deci fa tu calculul, scazand zilele din perioada rece a zonei in care locuiesti.

 3. 4

  ddcmn said,

  O gaina de rasa mixta, curatata, spalata, sa aiba 3-4 kg? Inseamna ca vie, gaina respectiva are 7kg? Nu e totusi cam mult?

 4. 6

  Tudor said,

  Buna ziua.Ma intereseaza daca puii obtinuti de la gaini kabir pastreaza precocitatea si greutatea parintilor.Multumesc.


Comment RSS · TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s